Het systeem

Wat heb je nodig om een systeem te maken waarbij je geen verschil merkt met het gebruik van regulier drinkwater? Wat heeft een systeem nodig zodat je niet zelf actief aan de slag hoeft, iedere keer als je het toilet doorspoelt of de wasmachine aan zet, maar wat volledig geïntegreerd is binnen het huishouden? Simpel: een tank, een pomp, een filter, wat vlotters en leidingen. Vooral dat laatste is wel belangrijk om even te benadrukken: voor het systeem dat ik gebruik, heb ik aparte leidingen aangelegd, los van het reguliere waterleidingnetwerk. Dit om vervuiling van het drinkwater te voorkomen.

Wij wilden regenwater gaan gebruiken voor:

  • Toiletspoeling
  • Wasmachine
  • Buitengebruik en schoonmaak

Ik heb mijn systeem ingebouwd in een bestaand rijtjeshuis. In totaal vangen wij nu zo’n 800 liter regenwater op, verdeeld over meerdere  tonnen. Aangezien wij niet onze tuin wilde omspitten voor het plaatsen van een ondergrondse  opslag. Een ondergrondse opslag is echter met het oog op bevriezing e.d. wel de beste optie. Ik  heb dat opgelost met een thermostaat en verwarmingslint, wat bij een temperatuur onder nul  warm wordt en voorkomt dat de toevoerslangen en het water in de tonnen niet bevriest.
De centrale ‘unit’ bestaat uit:

•    een ton
•    actief filter met pomp
•    hydrofoorpomp

Het systeem is via thyleen slangen gekoppeld aan de toiletten en wasmachine. In de centrale ton  wordt het waterniveau geregeld met 2 vlotters. 1 voor toevoer van regenwater en 1 voor toevoer  van regulier kraanwater. Bij het uitblijven van regen, moet de centrale ton namelijk wel gevuld  blijven voor de toevoer van water naar de toilette en wasmachine.
Het filter waarmee het water in de centrale ton gefilterd wordt hebben wij als extra toegevoegd.  In principe hoeft dit niet, aangezien regenwater schoon genoeg is voor het gebruik voor  toiletten.

De voordelen spreken denk ik voor zich, maar hieronder nog een paar waardoor het gebruik van regenwater zo interessant is:

  • regenwater is zacht, schoon en gratis
  • besparing van kostbaar drinkwater
  • minder was- en schoonmaakmiddelen
  • minder onderhoud aan uw apparatuur door het zachtere water
  • meer zelfvoorzienend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *